Kako odabrati pravu nekretninu?

,,Priprema je ključ uspjeha“

Pronalazak idealne nekretnine za sebe i za svoju porodicu predstavlja jednu od najvažnijih životnih odluka. Istovremeno osjećate ushićenje i brigu jer želite da realizacija Vaše životne vizije bude uspješna. Kupcima koji prvi put kupuju nekretninu ovakva vrsta poduhvata može biti iznimno zbunjujuća i nimalo jednostavna. Plašite se nesretnog scenarija, te da bi dom za koji sada smatrate da je savršen, za nekoliko godina mogao izgledati kao greška. Svjesni ste da ulažete u dugoročno dobro i da donošenjem takve odluke već unaprijed određujete kako ćete svakog narednog dana živjeti i uživati. Prije nego što donesete konačnu odluku, predlažemo da formirate spisak temeljnih stavki na koje ćete se fokusirati pri odabiru pravog doma za Vas.

Ključno je da definišete sebi prioritete.

Ukoliko ne znate odakle početi predlažemo Vam par smjernica koje biste trebali razmotriti prije donošenja konačne odluke. Neke od ovih stavki mogu se činiti kao osnovne, ali ih morate dobro shvatiti kako biste osigurali svoju idealnu nekretninu.

Lokacija uvijek igra važnu ulogu pri odabiru novog stambenog prostora. Želite li da Vaša nova nekretnina bude u komšiluku, ili želite da je na lokaciji koja je bliže Vašem poslu? Sadržaji na koje biste trebali da obratite pažnju su definitivno: bolnice, javni saobraćaj, obrazovne ustanove, općine, banke, trgovački centri, parkovi kao i sve drugo što je Vama bitno.

Pitanje je sigurno koje sebi svakodnevno postavljate - da li je parking lako dostupan?

Potrudite se da budete potpuno svjesni kakvo je područje na kojem planirate započeti novu etapu Vašeg života.

Na kraju, dobra lokacija, ako se odlučite za prodaju ili najam, utiče značajno na tržišnu cijenu nekretnine i Vaše buduće prihode.

Dok planirate svoj sljedeći korak i uzimate u obzir sve stavke potrebne za donošenje pametne odluke, morate odrediti površinu nekretnine koja će zadovoljiti Vaše potrebe. Na osnovu Vaše trenutne kvadrature domaćinstva vjerovatno znate koliko Vam je prostora potrebno za komfran način života. Da li živite sami, sa partnerom ili tek planirate proširenje porodice?

Možemo se složiti da nekretnina ne bi trebala da bude prevelika, jer bi prostor mogao ostati neiskorišten. Sa druge strane premala kavadratura može učiniti da se osjećate skučeno. Vodite se tim da svaka prostorija treba da se iskoristi u potpunosti, te da se može upotrijebiti na više načina.

Stanje u kojem se nalazi Vaša buduća nekretnina također će u velikoj mjeri uticati na cijenu pri kupovini. Kao značajan faktor može se odraziti kako i na Vaše vrijeme i novac potrebni da se nekretnina dovede u željeno stanje, tako i na cijenu budućih troškova održavanja.

Prije nego što se odlučite na kupovinu određene nekretnine predlažemo da saznate što više informacija o ''historiji'' Vašeg budućeg životnog prostora. Kakav je kvalitet gradnje, kakvo je stanje instalacija, stolarije, izolacija, te da li postoji mogućnost uticaja vlage?

Ukoliko nekretnina ne spada u novogradnju - da li je renoviranje isplativa opcija?

Pri sumiranju svih prednosti i mana agenti PROSTORA-a mogu Vam olakšati cijeli proces. Naše pozitivno iskustvo kao lidera sa 15 godina postojanja na tržištu ukazuje na profesionalnost, kvalitet i pouzdanost naših usluga.

Zalažemo se za transparentna pravila poslovanja i tu smo da ponudimo sigurnost i neophodni izvor informacija i znanja koji će Vas na što brži i jednostavniji način dovesti do nove nekretnine. Budite slobodni da nas kontaktirate i uvjerite se zašto smo baš mi lideri na tržišu nekretnina u BiH.

Iskreno se nadamo da će Vam ovi savjeti biti od koristi i da ćete uspjeti pronaći svoju idealnu nekretninu.

Ena-Lemana S.