Tržište nekretnina u velikom porastu u Bosni i Hercegovini: Hoće li se «boom» nastaviti?

Tržište stambenih nekretnina u Bosni i Hercegovini doživjelo je značajan rast posljednjih godina, dostižući vrhunac s najvećim rastom cijena u Evropi. Nedostatak nekretnina, atraktivne kamatne stope i percepcija nekretnina kao sigurne investicije doprinijeli su ovom procvatu.

“Do kada će rasti cijene? Hoće li ovo stati? Ima li pada cijena? Ja ne znam ko kupuje stanove po ovim cijenama…”

Ovo su samo neka od pitanja i komentara s kojima se većina profesionalaca u Bosni i Hercegovini koji se bave posredovanjem u prodaji nekretnina susreću u posljednje vrijeme.

Mogli bismo reći da je većina ovih pitanja opravdana jer je prema istraživanju kolege Darka Đikanovića iz kompanije Adriatic Appraisals tržište stambenih nekretnina u Bosni i Hercegovini u posljednjem kvartalu 2022 godine u odnosu na isti kvartal 2021 godine imalo rast cijena od čak 31% što je najveći rast u Europi!

U ovom članku ćemo se pozabaviti razlozima iza ovog porasta i potencijalnim faktorima koji bi mogli uticati na buduću putanju tržišta.

Prije svega cijene nekretnina u Bosni i Hercegovini prije par godina su bile daleko ispod prosjeka susjednih zemalja, ali pojavom COVID-a i stopiranjem gradnje nekih većih projekata novogradnje ( koji prema nekim najava tek trebaju početi s intenzivnijom gradnjom u Q3 ili Q4 ove godine) rezultiralo je tome da je ponuda nekretnina, posebno stanova na tržištu bila daleko manja od ukupne potražnje. Ova oskudica raspoloživih nekretnina prirodno je podstakla potražnju, što je dovelo do značajnog povećanja cijena.

Također, kamatne stope za stambene kredite su bile jako povoljne, što je privuklo veći broj kupaca. Ulaganje u nekretnine se i dalje smatra najsigurnijim ulaganjem u Bosni i Hercegovini, obzirom na i dalje nizak nivo rizika i stabilan povrat koji se ostvaruje, što je dodatno podstaklo potražnju.

Ako pogledamo malo dalje u prošlost, cijene nekretnina u Bosni i Hercegovini su konstatno rasle od 2013 godine, pa tako prema internim podacima Agencije PROSTOR www.prostor.ba u period od 2013. godine do 2020. godine pokazuje konstantan stabilan rast cijena iz godine u godinu.

Kombinacija održivog rasta i nedavnog snažnog porasta cijena, koja se desila u posljednje dvije godine, stvorila je okruženje u kojem su nekretnine postale dijelom i predmet špekulativnog ulaganja, kako za domaće tako i za međunarodne kupce.

Ipak tokovi tržišta u EU uzrokovani geopolitičkom situacijom, zajedno sa visokom inflacijom, rastom kamatnih stopa kao i povećanim troškovima života ukazuju na usporavanje rasta cijena na tržišta nekretnina u ovoj godini.

Predviđanje budućnosti bilo kojeg tržišta je inherentno izazovno, a tržište nekretnina u Bosni i Hercegovini nije izuzetak.

Stoga, vrijeme je kako za kupce i prodavce, tako i za profesionalce iz industrije, investitore i kreatore politike da ostanu budni, prilagodljivi i dobro informisani dok prolaze kroz ovaj period značajnog rasta i potencijalnih promjena.

Darko Đikanović., (2023), (Linkedin- Rast cijena),dostupno na: https://rb.gy/3kkam

"Centralna banka"., (2023), ( Proljetni krug makroekonomskih projekcija za 2023 - 2024), dostupno na: https://www.cbbh.ba/press/ShowNews/1514 (31.5.2023.)

 

Haris Dervišbegović

Voditelj segmenta Novogradnje

Licencirani Agent za promet nekretnina

Procjenitelj